Camping of hotel geboekt, route uitgestippeld en verzekering geregeld. Nog heel even en u vertrekt naar uw droombestemming. Toch zit er nog iets dwars, is de auto er ook klaar voor? Hierbij onze auto vakantiecheck die u zelf kunt uitvoeren.

De wegen zijn vaak minder goed in het buitenland, u rijdt het laatste stuk van de lange route wellicht over een hobbelige zandweg of u rijdt een file in waardoor u zomaar een uur lang stilstaat met 30 graden. Deze situaties vormen een zwaardere belasting voor de auto waardoor een klein mankement zomaar een vervelend probleem kan worden.

De auto vakantiecheck kunt u voor een groot gedeelte ook zelf uitvoeren

Natuurlijk bent u van harte welkom voor onze gratis vakantiecheck, maar het is ook eenvoudig de vakantiecheck voor uw auto deels zelf uit te voeren. Hieronder de tips van uw dealer:

Controleer (de werking van) de volgende onderdelen in de auto

❑ claxon
Toeteren kan van levensbelang zijn, test daarom nog even het claxon
❑ gordels
Doe de gordel om en doe alsof de auto snel moet remmen. Blokkeert de gordel?
❑ Stoelbevestiging
Zitten de autostoelen stevig vast. Controleer dit vooral ook bij neerklapbare stoelen/banken
❑ Handrem bediening
Zoek een steile talud in de buurt, rijd de auto er op en zet deze op de handrem. Dien je de handrem heel ver uit te trekken of merk je dat de auto niet blijft staan dan is er zeker iets mis met de handrem. Voor 100% zekerheid laat u de handrem controleren door een professionele monteur.
❑ Spiegels
Zijn de spiegels nog goed af te stellen en blijft de instelling ook gehandhaafd tijdens het rijden?
❑ Ruitenwissers en -sproeiers
Ruitenwissers kunnen uitdrogen, beschadigen en natuurlijk slijten. De ruitenwissers zijn sowieso aan vervanging toe als ze piepen, strepen of de ramen niet meer goed droog krijgen.

Controleer alle dashboard signaleringen: controleer of er geen waarschuwingslampjes branden. Denk aan:
❑ lage bandenspanning
❑ accu
❑ motormanagement
❑ koeling

Controleer de volgende onderdelen buiten de auto

❑ Portiersluiting
Worden alle portieren goed afgesloten?
❑ Bandenspanning
In uw instructieboekje leest u welke bandenspanning voor uw auto van toepassing is. Ook kunt u gebruik maken van de informatiekaart die vaak bij benzinestations hangt.
❑ Profieldiepte
TIP: met een 1 euro muntstuk kun je de profieldiepte van je banden meten. Is het gouden randje van de munt zichtbaar als je deze in de groeven van je band steekt? Dan is de profieldiepte minder dan 3 mm. In dit geval is het verstandig om de banden te laten controleren.

Open de motorkap en controleer ook de volgende zaken:

Voor gedetailleerde instructies is het verstandig het instructieboekje van uw auto te raadplegen.
❑ Koelvloeistof niveau
In uw instructieboekje vindt u de locatie van uw koelvloeistof reservoir. U hoeft de dop niet van het reservoir te halen. U kunt het niveau aan de buitenkant aflezen. Zorg er wel voor dat de motor goed is afgekoeld.
❑ Ruitensproeiervloeistof
Net als bij de koelvloeistof is de ruitenvloeistof opgeslagen in een reservoir. Ook hier kunt u het niveau aan de buitenkant aflezen. Zorg ook hier dat het niveau tussen de minimale en maximale waarde is.
❑ Accu
Controleer of de accu goed vast zit.
❑ Remvloeistofniveau
Controleer ook het remvloeistofreservoir en zorg dat deze zich binnen de minimale en maximale waarde bevindt.
❑ Oliepeil
Controleer ook het oliepeil en zorg dat deze zich binnen de minimale en maximale waarde bevindt.

Extra zekerheid? Laat de controle uitvoeren door een professionele monteur

Heeft u alle punten kunnen afvinken? Dan is uw auto zo goed als klaar voor de vakantie. Natuurlijk zijn er nog zaken die u zelf minder makkelijk kunt controleren of beoordelen. Voor nog meer meer zekerheid verwijzen wij u graag naar onze gratis zomer vakantiecheck >

Naast de eerder genoemde controlepunten, controleren wij uw auto op nog meer zomerpunten. Denk daarbij aan:

  • technische controle airconditioning;
  • accu conditietest;
  • wielophanging;
  • uitlaat (gasdichtheid, ophanging);
  • trekhaak (indien van toepassing); controle van de trekhaak en elektrische module);
  • motorbevestiging;
  • en nog veel meer.

Veiligheidsdriehoek, veiligheidshesje, brandblusser… Wat is er nou echt verplicht

Reist u ook buiten Nederland vergeet dan niet dat elk land eigen regels naleeft. Bepaalde landen verplichten het gebruik van een veiligheidshesje bij bijvoorbeeld pech, andere landen verplichten alleen dat u deze in de auto heeft liggen. Ook een verbanddoos of een brandblusser zijn in bepaalde landen verplicht.

Naast de auto vakantiecheck is het dus ook belangrijk te weten wat u in de auto moet hebben liggen. Bekijk hier het overzicht van de ANWB waar snel duidelijk wordt wat verplicht is.

Een kleine tip voor extra veiligheid, maar vooral meer comfort

En dan nog een laatste tip: zorg ervoor dat u de autoruiten (van binnen en buiten) heeft schoongemaakt. Er ontstaan nog regelmatig ongelukken doordat bestuurders iets niet hebben gezien vanwege slecht zicht. Daarnaast rijdt het natuurlijk veel comfortabeler.


U bent er nu helemaal klaar voor en wij wensen u alvast een fijne vakantie!

 

Heeft een nog aanvullende tips of suggesties om onze auto vakantiecheck uit te breiden of te verbeteren? Wij lezen het graag op onze Facebook pagina.